Vklop
Izberi temo
Povečaj
Pomanjšaj
Izklop teme

Ravnanje z odpadki v Evropski uniji

V Sloveniji smo zakonodajo, ki ureja področje ravnanja z odpadki, v celoti uskladili z evropskimi predpisi v obdobju od leta 1998 do vstopa Slovenije v Evropsko unijo leta 2004. S tem smo tudi pri nas prevzeli zelo stroge kriterije in pogoje za ravnanje z odpadki. Za uspešno izvajanje in uresničevanje programov na področju ravnanja z odpadki smo v Sloveniji zato postavili naslednje prednostne cilje:

  • zmanjševanje količine odpadkov na izvoru oziroma viru nastanka,
  • povečevanje ponovne uporabe odpadkov za potrebe pridobivanja električne energije in gospodarsko uporabnih surovin,
  • obdelava in predelava odpadkov v sestavine, ki niso več nevarne za okolje, in termična obdelava odpadkov,
  • odlaganje preostankov odpadkov v čim manjšem obsegu.

 

EU sofinanciranje RCERO Celje

Mestna občina Celje je z vključitvijo Centra za ravnanje odpadki Celje, kot regionalnega centra za ravnanje z odpadki v nacionalni program varstva okolja, dobila možnost za kandidiranje za pridobitev nepovratnih sredstev, ki jih Evropska unija namenja bodočim in sedanjim članicam za ureditev okoljskih vprašanj. Za pridobitev sredstev iz kohezijskega sklada EU so v Simbiu (oz. takratnih Javnih napravah) izdelali ustrezno tehnično in ekonomsko dokumentacijo.

Evropska unija je namenila 9 milijonov evrov za izgradnjo prve faze Cera in 20 milijonov evrov za izgradnjo druge faze. Razliko do skupne vrednosti obeh faz so prispevale sodelujoče občine in država. Celotna vrednost investicije namreč znaša 50 milijonov evrov.

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".