Vklop
Izberi temo
Povečaj
Pomanjšaj
Izklop teme

RCERO II. - Toplarna

Termična obdelava komunalnih odpadkov v Toplarni Celje predstavlja zaključno fazo obdelave odpadkov, ki so predhodno obdelani in pripravljeni v Regionalnem centru za ravnanje z odpadki Celje. 

Podprojekt Termična obdelava komunalnih odpadkov Toplarna Celje je del širšega projekta »Center za ravnanje z odpadki Celje, II. faza - Mehansko biološka in termična obdelava komunalnih odpadkov«. 
Le-ta pa je sestavni del projekta celovitega urejanja ravnanja z odpadki v 24 občinah Savinjske regije Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje (R-CERO Celje).

Podrobnejše podatke o Toplarni Celje lahko preberete v predstavitvenem gradivu (pdf format).

Predviden tehnološki postopek omogoča energijsko izrabo lahke frakcije preostanka komunalnih odpadkov po ločenem zbiranju, torej proizvodnjo toplotne in električne energije.

Lahka frakcija, ki jo predstavljajo papir, karton, plastika, folije, tekstil in les, se predhodno izloči v sistemu mehansko biološko obdelave in predstavlja, skupaj z blatom iz centralne čistilne naprave, energent za kurilno napravo v Toplarni Celje.

Osnovni razlogi za izgradnjo Toplarne Celje so:

- energijska izraba odpadkov za pokrivanje dela energetskih potreb v mestu Celje, 
- izpolnjevanje strogih zahtev glede vsebnosti biorazgradljivega ogljika v odloženih odpadkih na odlagališču nenevarnih odpadkov po letu 2008 in 
- odstranjevanje blata iz Centralne čistilne naprave Celje. 

Cilj investicije je zmanjšati negativne vplive na okolje - poleg izkoriščanja energije predhodno obdelanih odpadkov se bo s sežigom blata bistveno zmanjšal njegov volumen, izkoriščena bo energija, ki je vezana v blatu in izvedena bo sterilizacija. 

rcero_toplarna.jpg

Projekt delno financira Evropska unija
Projekt delno financira Republika Slovenija
Ta projekt prispeva k zmanjševanju ekonomskih in socialnih razlik med državljani Evropske unije

Kontakt

Kontakt:
03 425 64 00
03 425 64 12
info@simbio.si

Imate vprašanje?

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".